vrijdag 11 januari 2013

Het wordt kouder!

Eindelijk lijkt Koning Winter in aantocht. Met wat vertraging, weliswaar, maar hij komt. Vanaf vandaag wordt het gevoelig kouder en ik hoorde de weerman voorzichtig wat sneeuw aankondigen.
Ik ben absoluut geen wintermens, geef mij maar 25°! Zeker als ik met mijn paard aan de slag ga in de vrieskou, vervloek ik die vreselijke winter meer dan eens (en op dat moment vraag ik me ook wel eens af waarom ik niet ga tennissen...).
Met de dalende temperaturen in het vooruitzicht deel ik mijn Winter-Gewoontes met jullie!





Warme, dikke kleding. Hét allerbelangrijkste als je in de kou naar je paard gaat. Over het algemeen, maar zeker in de paardensport, geldt de gouden regel: Laagjes! Kleed jezelf in veel verschillende lagen aan, om zo warm mogelijk te blijven. Laagjes zorgen ervoor dat je lichaamswarmte beter behouden blijft, beter dan 1 dik kledingstuk, zelfs als dat ene stuk even dik is als alle laagjes bij elkaar. Tussen de verschillende kledinglagen zit steeds een luchtlaag, die verhindert dat je lichaamswarmte ontsnapt.

's Winters draag ik dus steeds een collant of thermisch ondergoed onder mijn rijbroek, draag ik 2 paar sokken en heb ik op mijn bovenlichaam een topje, tshirt, meerdere truien en een jas hangen.

Bijkomend voordeel is dat je jezelf tijdens de training van één of meerdere lagen kan ontdoen van zodra je het te warm krijgt. Na de training trek je die kleren terug aan en zo blijf je steeds 'op temperatuur'.

Handschoenen zijn voor mij ook een absolute must-have in de winter. Bij de paarden draag ik geen dikke fleecehandschoenen, want daarmee heb ik te weinig gevoel in mijn handen. Ik kies eerder voor een dunnere handschoen die binnenin gewatteerd is. Zo heeft TredStep de WinterSilk handschoen  die binnenin een zijdelaag heeft en zo de lichaamswarmte optimaal vasthoudt.
TredStep WinterSilk


Wie last heeft van koude voeten, kan geholpen zijn met sokken waarin zilverdraad verwerkt zit. Daarnaast bestaan er ook fijne thermolaarzen die heerlijk warm en waterdicht zijn. Als je thermolaarzen aanschaft waar je ook wil mee rijden, is het belangrijk dat je kijkt naar de breedte van de voet. Als deze te breed is, loop je het risico dat je voeten makkelijker blijven vasthaken in de stijgbeugels, en dat is natuurlijk niet veilig..

Tot zover de ruiter, tijd om even naar ons paard te kijken!

Paarden hebben van nature een erg goede temperatuurregeling. Ongeschoren paarden hebben een thermo-neutrale zone die tussen -5° en 15° ligt. Tussen die temperaturen staan paarden dus meestal niet te rillen, en hebben ze het ook niet te warm.

Door het scheren, of door het gebruik van dekens, nemen we de natuurlijke temperatuurregeling van het paard weg. Een ongeschoren paard dat niet onder een deken staat, zal wintervacht aanmaken en zal op koude dagen zijn haren overeind zetten, zodat er een luchtlaag tussen de lucht en de huid van het paard komt. Leggen we het paard een deken op, dan kan hij zijn haren moeilijker rechtop zetten. Op dat moment moeten wij als mens de regulatie van de temperatuur overnemen, zodat het paard zich zo comfortabel mogelijk voelt.

Paard en ruiter flink ingeduffeld!
Mijn eigen ervaring met dekens:

Bij temperaturen van +/- 8° zet ik mijn ongeschoren paard onder een 200 grams deken. Daalt de temperatuur tot onder 5° ga ik over naar een deken met 300 gram vulling.

Als het echt heel koud wordt, vanaf -3° of kouder (overdag), neem ik een 350grams deken of leg ik een fleecedeken onder de 300grams.


Van zodra ik met een 200grams deken start (vanaf oktober heb ik meestal al even een 0gram regendekentje opgelegd, afhankelijk van de weersomstandigheden) gebruik ik ook mijn nierdeken bij het in- en uitstappen. Dat doe ik omdat mijn paard van nature uit wat stijver is, en makkelijker op gang komt als hij even kan warmlopen met een dekentje. 

Uiteraard is dit schema voor elk paard anders. Het ene paard heeft het sneller te koud of te warm, andere paarden zijn geschoren, of hebben door hun leeftijd een aangepast schema nodig. Je kijkt dus het beste naar je eigen paard om te bepalen welk deken hij op dat moment nodig heeft.

Heeft het paard na het werk gezweet? Neem dan even de tijd om een zweetdeken op te leggen alvorens je de dikke staldekens terug oplegt. Zo kan het paard rustig afkoelen en opdrogen en ontstaat er geen wakke luchtlaag onder de staldeken.

Een zweetdeken voor na de training


Naast deze tips om ruiter en paard warm te houden bij vrieskou, zijn er ook nog een aantal algemene aandachtspunten om rekening mee te houden.
Denk aan automatische drinkbakken, die je best uitzet wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt. Zo voorkom je dat de leidingen het begeven.
Let ook op met een harde of bevroren ondergrond. Als je een paard, dat door de kou al wat frisser is, loslaat op een bevroren paddock of piste, loop je risico op blessures. Wil je dit voorkomen, dan kan je het paard eerst even aan de hand losstappen, of kan je bijvoorbeeld de Ice Vibe Boots van Horseware gebruiken. Zo kunnen de spieren en pezen al wat loskomen en zijn ze beter bestand tegen het opvangen van schokken.

Veel winterplezier! 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten